In 2011, na de ontdekking dat ik al 30 jaar ziek bleek te zijn, besloot ik na een lang revalidatietraject dat ik een voettocht naar Rome ging maken. In 2012 was het zover en ging ik vol goede moed op stap. In Italië werd ik echter overvallen door de heetste zomer ooit en dat was, helaas, de reden om terug te gaan naar de andere kant van de Alpen. De poging om van Keulen naar huis te lopen, strandde vanwege een zware ontsteking aan beide hakken.
Het is nu 2013 en ik zal onder ogen moeten zien dat de kans dat ik ooit lopend Rome zal bereiken niet erg groot is. Om toch op eigen kracht in Rome aan te komen, ben ik van plan als niet-fietser op de fiets die kant op te gaan.
Ik sta open voor alle tips en trucs die mijn tocht tot een goed einde kunnen brengen, dus laat vooral een reactie achter.

maandag 20 mei 2013

Nog een poging?

Het is met enig schuldgevoel dat ik dit blog weer nieuw leven in blaas. Ik heb namelijk het gevoel dat ik schromelijk in gebreke ben gebleven. Ik ben (soms helaas) gezegend met een enorm goed geheugen en ik ben mij er dan ook heel erg van bewust dat ik nog niet het kostenoverzicht van de tocht zelf heb uitgerekend en openbaar heb gemaakt en ik heb ook nog geen enkele foto die ik onderweg genomen heb, op dit blog of elders gepubliceerd. Sterker nog, ik heb redelijk snel na thuiskomst de volgeschreven schriftjes met daarin ook mijn uitgaven in de "Rome-doos" gestopt en daarna wel af en toe in die doos gegraaid op zoek naar iets anders maar de schriftjes niet meer ingekeken. En misschien nog onbegrijpelijker: ik heb nog geen enkele foto die ik onderweg genomen heb, bekeken. Alsof het bekijken van de foto's de herinnering tekort zal doen.
De laatste paar maanden komen er steeds meer herinneringen aan de tocht naar boven. Misschien ook wel omdat ik sinds maart een baan heb en dat het afmaken van de tocht door "maar" " verplichte bouwvak-weken er voor voorlopig niet inzit. Daarnaast is het maar zeer de vraag of ik überhaupt in staat ben mijn voettocht richting Rome voort te zetten. En het is natuurlijk iets meer dan een jaar geleden dat ik door Man in Kornelimünster werd uitgezwaaid om in mijn eentje uiteindelijk 14 weken door Europa te trekken.

Via de sportarts en foto's met echo in het ziekenhuis werd duidelijk dat ik (nog steeds) last heb van een zware peesblad-blessure, het resultaat van die 14 weken trekken door Europa. Er is nog maar 1 mogelijke behandeling: shockwave-therapie. De voorgeschreven 5 behandelingen heb ik ondergaan en hoewel er enige verbetering lijkt op te treden kan pas in augustus definitief het oordeel geveld worden of ik ooit nog lange wandeltochten zal kunnen maken. Wil ik op eigen kracht in Rome aankomen dan zal ik zeer duidelijk rekening moeten houden met het enige andere alternatief naast lopen en dat is op de fiets.
Nu ben ik er persoonlijk heilig van overtuigd dat een mens van oorsprong als loper of fietser geboren wordt en ik ben duidelijk als loper geboren. Fietsen is voor mij een noodzakelijk kwaad en ik doe het dan ook pas als het echt niet anders kan. Wil ik echter weer, al dan niet in mijn eentje, door Europa zwerven, dan heb ik voor dit jaar geen echt alternatief en misschien wel helemaal nooit meer.

Man heeft aangegeven dat hij dit jaar alleen op vakantie wil waardoor ik de hele bouwvak ter vrije invulling heb. Ik heb eerst gedacht aan de "Ronde van Nederland" maar dat voelt als niet avontuurlijk genoeg. Vervolgens heb ik zitten denken aan de "Hanzeroute" via Hamburg richting Berlijn en onderlangs weer terug maar dat was het ook niet. Er was maar 1 route die goed voelde en dat was om weer richting Rome te gaan, al was het alleen maar omdat ik het verzamelen van die stempels zo enorm leuk vind. Ik heb al eens een keer eerder over doel en middel geschreven. Naar Rome gaan geeft mij een richting om vervolgens alle zijwegen te nemen die mij leuk lijken.

Dus op dit moment probeer ik mij voor te bereiden op een fietsvakantie. Dat brengt allerlei vragen met zich mee. Zoals bijvoorbeeld de vraag of mijn huidige fiets, weliswaar met 21 versnellingen, nog wel goed genoeg is voor een tocht van 3 weken met bagage. Daarnaast behoort kamperen nu ineens tot de mogelijkheden, want op de fiets kan ik meer meenemen.
Wat verder heel erg opvalt, is dat ik nu dezelfde onzekerheden heb als vorig jaar. Mijn hoofd maalt wel heel erg dat het hoogseizoen is en dat ik vast geen slaapplekken kan vinden, vooral omdat ik geen idee heb wat voor mij, als niet-fietser, een acceptabele afstand per dag is. Ik zit me soms af te vragen of ik tijdens mijn wandeltocht wel iets heb geleerd ;-).

Zondag gaan Man en ik naar Houten om daar diverse tenten te bekijken. Ik ben druk bezig met het lezen van diverse blogs van mensen die mij voor zijn gegaan en ik denk na over een route. Deze week hoop ik het "Grote Fietsvakantiehandboek" in mijn brievenbus te vinden. En om alle "zorgen" van mij af te schrijven, probeer ik dit blog weer nieuw leven in te blazen. Ik heb bij diverse mensen iets van tabbladen gezien, ik denk dat ik maar eens uit moet gaan zoeken hoe ik dat voor elkaar kan krijgen. Dan lopen voettocht en fietstocht niet in elkaar over. 

1 opmerking:

  1. Niet teveel voorbereiden, dan valt het ook niet tegen. Klein, onopvallend tentje kan overal staan, ook ergens achteraf. Verder zijn er overal campings, is er voor 1 nacht altijd plaats. En op de fiets is het toch eenvoudiger die 5 km verder te gaan.

    groet

    Jan G

    BeantwoordenVerwijderen